Gian Lorenzo Bernini

Gian Lorenzo Bernini werd in 1598 in Napels geboren. In 1605 verhuisde hij naar Rome waar hij in 1680 overleed. Als kleine jongen werd zijn talent al snel opgemerkt. Later werkte hij voor verschillende pausen en kardinalen. Zijn doel was om zoveel mogelijk emotie en passie in zijn marmeren beelden uit te drukken. Zijn bekendste beelden zoals Pluto en Proserpina en Apollo en Daphne staan in Villa Borghese. Ook als architect heeft Bernini zijn stempel op Rome gedrukt. Samen met Borromini werkte hij aan het baldakijn in de Sint Pieter. Hij ontwierp ook de zuilengalerij op het Sint Pietersplein.

 

Een korte periode is Bernini uit de gratie geweest. In die tijd mislukte zijn project voor de bouw van de klokkentorens voor de Sint Pieter en had hij een heftige relatie met de vrouw van een van zijn assistenten, Costanza Bonarelli. Hij maakte een opzienbarende buste door haar met openhangend hemd en sensueel geopende mond af te beelden. Toen zij hem met zijn eigen broer ontrouw was, liet hij haar verminken. Op advies van de paus trouwde hij vervolgens met Caterina Tezio, één van de mooiste vrouwen van Rome. Zij schonk hem elf kinderen.

 

In deze lezing wordt duidelijk dat Bernini, naast zijn turbulente privéleven, het vermogen had om architectuur en beeldhouwkunst op een expressieve manier met elkaar te verenigen en zo, samen met Borromini, het gezicht van Rome in de 17e eeuw te bepalen.

Venlo

 

Spreker:  Monique Linders

 

Datum:    30 september

 

Locatie:    Maastricht University,                                        Nassaustraat 36, Venlo

 

Tijdstip:   19.00 - 20.30 uur

 

Prijs:          € 20,00

 

Roermond

 

Spreker:  Monique Linders

 

Datum:    7 oktober

 

Locatie:    Nero Office Hotel & City Café

                       Kapellerpoort 1, Roermond

 

Tijdstip:   19.00 - 20.30 uur

 

Prijs:           € 20,00

 

 

Inschrijven

 

Heeft u belangstelling voor deze lezing?

 

Dan kunt u hier intekenen.