Vincent van Gogh in Auvers-sur-Oise

In deze lezing neemt Monique Linders u mee naar de laatste zeventig dagen van Vincent van Gogh in het Noord-Franse kunstenaarsdorp Auvers-sur-Oise. Van Gogh kende in deze periode een ongekende uitbarsting van creativiteit. Hij schilderde minstens één doek per dag en schreef tientallen uitgebreide, persoonlijke brieven aan familie, collega-kunstenaars en vrienden.

 

Zijn zorgzame broer Theo had hem in 1890 overgehaald om naar het kunstenaarsdorp te verhuizen. Theo hoopte dat Vincent, na zijn ontslag uit de psychiatrische inrichting in Saint-Rémy, door deze verandering van omgeving van zijn geestelijke problemen zou herstellen. Vincent arriveerde in mei, net toen het plaatsje en de nabijgelegen landelijke gebieden in volle bloei de komst van de lente vierden. Het leverde hem meer dan voldoende inspiratie op.

 

Zijn laatste schilderijen tonen zijn dagelijkse wandelingen door de straten van Auvers-sur-Oise. De nu iconische kerk en rietgedekte huisjes, de bewoners, inclusief zijn vriend en mentor Doctor Gachet, werden door Vincent vereeuwigd. Buiten het dorp inspireerden de brede, open velden hem tot het schilderen van meesterwerken als Korenveld met kraaien en Landschap met koets en trein

 

Het leek goed met hem te gaan. In een brief aan zijn moeder en zus Willemien schrijft hij: "Hartelijk dank voor uwe goede brieven die mij regt veel genoegen deden. Tegenwoordig voel ik me kalmer dan verleden jaar, en werkelijk de onrust in mijn hoofd is zoo veel bedaard."  Maar zijn geestelijke problemen kwamen terug. Ondanks de idyllische omgeving en toenemende erkenning koos Van Gogh ervoor om, twee weken na deze brief, een einde aan zijn leven te maken.

 

 

Venlo

 

Spreker:  Monique Linders

 

Datum:    25 november

 

Locatie:    Maastricht University,                                          Nassaustraat 36, Venlo

 

Tijdstip:   19.00 - 20.30 uur

 

Prijs:          € 20,00

 

 

Roermond

 

Spreker:  Monique Linders

 

Datum:    18 november

 

Locatie:    Nero Office Hotel & City Café

                       Kapellerpoort 1, Roermond

 

Tijdstip:   19.00 - 20.30 uur

 

Prijs:           € 20,00

 

 

Inschrijven

 

Wilt u de lezing over Vincent van Gogh bijwonen? 

 

 

Klik dan hier.